Ohjelmassa ollut melko täyspainoista treenaamista ja blogin kirjoittelut jääneet murto-osaan siitä määrästä, mitä aikaisemmin olen harrastanut. Kuitenkin - ja mikä tärkeintä - treeneissä on tapahtunut edistymistä ja Rauna on ilmoitettu ensimmäiseen suojelukokeeseensa 8.11.2009. Alkuperäinen suunnitelma oli jo 27.9.2009, mutta ei me sinne ehditty. Koira steriloitiin 3.9.2009 ja sen jälkeen vietettiin pari viikkoa treenitaukoa. Jälki vaati vielä työstämistä ja noudotkin oli vaiheessa, siirrettiin siis suosiolla koe vähän myöhemmäksi.

Kenraaliharjoituksissa

Lähdettiin Raunan kanssa kuitenkin seuraamaan koepäivää ja kannustamaan treenikavereita. Sain tehtyä sille harjoitusjäljen samoille peltoalueille, missä koekin järjestettiin ja harjoitus onnistui hyvin. Kokeeseen osallistui kuusi koiraa, mutta koska yksi keskeytti, tottikseen tarvittiin nollakoirakko JennyL & Sepen (IP3 Aktivistin Raketti) pariksi. Me nyt satuttiin olemaan sopivasti paikalla joten päästiin mukaan :) Olin aika haltioissani tästä hienosta treenimahdollisuudesta, varsinkin kun suoritukseen meneminen jänskätti melkein yhtä lailla kuin virallinen koe! Rauna suoritti ensimmäisenä paikallamakuun ja hyvin sujui. Nopea maahanmeno, tarkkaavainen ja ryhdikäs koira, nopea sivulle istumaan nouseminen. Itse seisoin kyllä vähän kyljittäin koiraan nähden ja pidin siihen välillä katsekontaktia. Liikkeistä suoritin Raunan kanssa seuraamiskaavion, jäävät liikkeet ja noudot. Koiran vietti pysyi hyvänä koko suorituksen ajan ja se suoritti kaikki asiat juurikin niin hyvin kuin olin ne sille opettanut. Seuraaminen oli hyvää, täyskäännökset edelleen vähän yliliikkuvia ;), rytminvaihdokset ja käännökset ok. Liikkeestä istuminen ei onnistunut, koira jäi seisomaan, maahanmeno, luoksetulo ja sivulle siirtyminen ok.  Noudot oli keskeneräiset joten olin tyytyväinen, etten lähtenyt Raunan kanssa vielä kokeeseen. Tasamaanouto oli ok, lukuunottamatta koiran löyhää otetta kapulaan ja pientä pureskelua. Hyppynoudossa heitin kapulan ja annoin koiralle "Hyppy"-käskyn. Rauna lähti esteelle, mutta palasi takaisin mun sivulle (peruja treeneistä, joissa se on lähtenyt kiertämään estettä ja olen kieltänyt sitä tästä). Vähän aikaa säädetiin sitten tässä ja loppukädessä saatiin liike jotenkin onnistumaan. A-estenoudossa Rauna kiipesi esteen ylitse, etsiskeli aikansa kapulaa ja juoksi sitten esteiden välistä tuomaan kapulan mulle takaisin. En lähtenyt tätä enää korjailemaan, mutta nytpähän ainakin tiedetään, mitä reenataan :)

Puuttuvien palikoiden kokoamista

Tottiksessa siis on nyt kokeen jälkeen ollut ohjelmassa istumista, noutoja, hyppyjä, hyppynoutoja ja A-estenoutoja... Suski opetti hyvän tavan vahvistaa koiran otetta kapulaan ja näillä harjoituksilla ote onkin parantunut kivasti :) Teknisen harjoittelun vastapainoksi meidän seuraavat treenit sisältää vietinnostoa mm.  istumiseen yhdistettynä, eteenmenoa, pallon heittelyä ja muuta hubaa. Ei saa vaipua liikaan teknisyyteen ettei pääse Rauna-hauva tylsistymään :)

Jälkeä on tehty runsaasti ja vaikeusastekin on noussut koko ajan. Tänään vuorossa oli noin 350 askeleen jälki Mäntsälässä. Heinä oli noin 15 cm pitkää ja pohja kostea koska nyt on satanut aika paljon. Täällä Helsingissä jopa hysteerisen paljon :) Kaavio oli tänään vähän semmoisen laatikon näköinen: tolpalle pari nappulaa heinän alle poljettuna, sata askelta suoraan eteenpäin tyhjänä, sivutuuli vasemmalta. Kulma vasemmalle, kolmannelle askeleelle pari nappulaa, 50 tyhjää ja puinen esine, 50 tyhjää, kulma vasemmalle, kolmannelle askeleelle kulman jälkeen ruokaa, 100 tyhjää ja kankainen esine, 15 tyhjää, kulma vasemmalle ja sen jälkeen joka viidennelle / joka kymmenennelle ruokaa 1-3 sarjoissa + lopussa iso ruokakeko. Jälki vanheni puolisen tuntia ja ajoin sen nyt 10 m pitkällä muovisen pyykkinarun näköisellä liinalla, jonka ostin Stenhällin Ninnin kaupasta.

Rauna selviytyi ekasta suorasta hyvin, noin 80. askeleen kohdalla se tosin nosti päätään sen näköisenä että "Jatkuuko tää hei vielä pitkäänkin? Yhtään ruokapalaa en ole vielä löytänyt", vähän pakotetta liinasta ja sanallista ohjetta niin jäljestys jatkui. Ensimmäisen kulman kanssa oli ongelmia, koira kyllä löysi kulman ja ruuan sen jälkeen, mutta alkoi sitten jotenkin pyöriä ja hakea oikeaa suuntaa. En tiedä vaikuttiko asiaan sarkojen suunnat, joiden kanssa sillä on ennenkin ollut ongelmaa (oon epähuomiossa tehnyt koiralle enemmän jälkiä sarkojen suuntaisesti kuin niiden kanssa risteävästi). Oikea suunta kuitenkin löytyi ja koira oli taas jäljellä. Vastatuuleen mentiin ja reippasti ohi ekasta esineestä, apua. Kelasin koiran takaisin ja lähetin sen uudelleen jäljelle. Nyt löytyi esine ja siitä siis kananugettia palkaksi. Ruokanappula Raunan huomaamatta esinettä seuraavalle askeleelle ja uudelleen matkaan. Toinen kulma löytyi hienosti sitä seuraava suorakin sujui ihan mallikkaasti. Hyvä Rauna! Vimpan esineen se ilmaisi myös hyvin. Tästä palkaksi päästiin taas jatkamaan matkaa, päästiin vikaan kulmaan ja sitä seuraavalle vikalle herkkusuoralle. Ekaa kulmaa ja esinettä lukuunottamatta olin tyytyväinen tämän päivän jälkeen. Seuraavat ajetaan kuitenkin vielä lyhyemmällä liinalla. Haluan saada koiran tarkemmaksi jäljellä, esineillä ja kulmissa.

Purutreenit jatkuu ensi viikolla.

Vesipelastuskokeissa ei käyty tänä vuonna. Viennin opettaminen vielä vaiheessa. Rauna osaa nyt kantaa suussaan kaikkia esineitä: damia, lepuuttajaa ja pelastusliivejä niin kuivalla maalla kuin uidessaankin, mutta tarvitsee vielä veneestä apuja, jotta ui esineiden kanssa sinne. Liike saadaan varmaan ensi vuonna kyllä valmiiksi joten avoimen luokan kokeet ohjelmassa seuraavalla kesäkaudella :)

TOKO:n harjoittelu on ollut meillä tauolla ja saa luvan ollakin niin pitkään, että suojelukoe on onnellisesti suoritettu ja IP1-koulutustunnus on saatu. Olisi kuitenkin kiva käydä avoimen luokan kokeessa sen jälkeen. Kaukokäskyjä harjoitellaan kotona ruokakupilla, noutoja tottiskentällä jne. Katsotaan josko AVO1 kolahtaisi tästä lajista plakkariin talvikaudella 2009-2010.

.

.